- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Najnowszy post
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Autor: Sabrina Ghayour
Wydawnictwo: Insignis
Gatunek: książka kucharska
ISBN: 978-83-65743-27-5
Zachwycałam się ostatnio nową
książką Jamiego Olivera, nie minęło kilka dni, a otrzymałam
kolejną niesamowitą pozycję kulinarną. Niektórzy z Was pewnie
kojarzą przepięknie wydaną książkę "Sirocco" Sabriny
Ghayour - było o niej głośno w ubiegłym roku. 8 listopada na
polskim rynku wydawniczym ukaże się kolejna książka Sabriny -
"Persiana". Ja już miałam okazję zapoznać się z tą
pozycją i jestem pod jej ogromnym wrażeniem.
Warto na wstępie wspomnieć, że
Sabrina Ghayour, choć od wielu lat mieszka w Londynie, ma
bliskowschodnie korzenie. Książka, którą napisała zawiera aż
100 przepisów na dania inspirowane kuchnią wschodnią. Zanim
zapoznałam się z treścią książki obawiałam się, że zdobycie
składników na tak egzotyczne dla mnie dania będzie nie lada
wyzwaniem. A tu niespodzianka! Sabrina stworzyła przepisy, których
składniki znajdziemy w każdym sklepie i które są nam doskonale
znane.
"Persiana" podzielona jest na
sześć rozdziałów: Meze i dania do podziału, Chleb i zboża, Zupy
potrawki i tadżiny, Dania pieczone i z grilla, Sałatki i warzywa,
Desery i łakocie. Łasuchy, mięsożercy, wegetarianie - każdy
znajdzie tu coś dla siebie. Choć nazwy niektórych potraw
sprawiają, że można odnieść wrażenie, że przygotowanie dania
będzie skomplikowane - nic bardziej mylnego. Przepisy są bardzo
przejrzyste, opisane krok po kroku, a także naprawdę proste.
Z przepisów napisanych przez Sabrinę
bije miłość do swoich korzeni, ale także radość z gotowania. We
wstępie sama autorka zaznacza, że lubi bawić się w kuchni, a
czasami potrawy stworzone przypadkiem okazują się najlepsze. Pisze
więc, by swobodnie zamieniać składniki, czy przyprawy, których
akurat nie mamy, lub za którymi nie przepadamy. Chodzi przecież o
to, by danie smakowało, a nie o to, by na siłę trzymać się
wyznaczników i nie być do końca zadowolonym z efektu końcowego.
"Persiana" jest również
przepięknie wydana. Już sama okładka przykuwa wzrok, a zdjęcia
potraw, które znajdziemy w środku sprawiają, że aż cieknie
ślinka. Do tego twarda oprawa i zszyte (a nie klejone) kartki -
istna bajka. Jestem zachwycona "Persianą" pod każdym
względem i coś czuję, że kuchnia bliskowschodnia zdominuje w
najbliższym czasie moje gotowanie.
K.
Za książkę dziękuję
bardzo wydawnictwu Insignis
Komentarze
Prześlij komentarz